Selecteer een pagina

Maar liefst 95% van de zoekers blijft hangen op de eerste pagina met resultaten. Het is daarom heel erg belangrijk dat jouw website zo goed mogelijk zichtbaar is in zoekmachines en daarmee zo dicht mogelijk bij de eerste pagina terecht komt. Want goed vindbaar zijn én daardoor meer bezoekers krijgen, wie wil dat nou niet?

Om jouw website zo zoekmachinevriendelijk mogelijk te maken, is het allereerst belangrijk om te weten hoe zoekmachines precies werken. Zoekmachines beginnen met het afstruinen van het internet door middel van zoekmachinerobots. Wanneer deze zogenaamde “spiders” jouw website tegenkomen, dan plaatsen deze robots jouw website in de database van de desbetreffende zoekmachine.

Ik hoor je al denken, “maar hoe krijg ik mijn website dan op de eerste pagina van een zoekmachine?”. Het antwoord hierop is SEO. SEO is de Engelse afkorting voor search engine optimization. Hiermee optimaliseer je jouw website zo goed mogelijk voor zoekmachines zoals Google.

Hoe optimaliseer ik mijn website voor zoekmachines en zoekers?

Wanneer zoekers een trefwoord in een zoekmachine typen, dan zullen de resultaten in het algemeen bestaan uit 3 onderdelen:

 • een titel,
 • een link,
 • en een beschrijving

Dit ziet er dan zo uit:

Voorbeeld zoekresultaat

Het is heel erg belangrijk dat deze informatie zo duidelijk mogelijk is. Zoekmachines gebruiken deze informatie namelijk om hun resultatenpagina samen te stellen en zoekers zien deze informatie als eerste wanneer zij een trefwoord in een zoekmachine invoeren. Pas wanneer deze informatie duidelijk is, maakt jouw website een kans om op de eerste pagina van de zoekresultaten te komen.

Een aantal tips om ervoor te zorgen dat een zoekmachine begrijpt wat er op je website staat:

 • Zorg voor een duidelijke en unieke titel, die goed beschrijft waarover de pagina gaat.
 • Schrijf voor elke pagina een unieke beschrijving die duidelijk maakt wat de inhoud van de pagina is.
 • Zorg voor een beschrijvende, korte en makkelijk te lezen link

Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om je website zoekmachinevriendelijk te maken. Je maakt je website tenslotte voor de bezoekers en zoekers. Waarbij het bij zoekmachines gaat om het goed gebruik van woorden en links, gaat het bij het optimaliseren voor zoekers vooral om het maken van goede content.

Een aantal tips om je website zo goed mogelijk te maken voor jouw websitebezoekers:

 • Zorg voor een boeiende, nuttige en sterke inhoud
 • Organiseer de inhoud van jouw pagina in verschillende categorieën/paragrafen, zodat bezoekers sneller kunnen vinden wat zij zoeken.
 • Zorg voor een heldere schrijfstijl, zodat lezers jouw tekst zo goed mogelijk kunnen volgen en begrijpen.
 • Schrijf onder elke afbeelding een kleine beschrijving.
 • Voeg regelmatig nieuwe content toe. Dit zorgt ervoor dat bezoekers jouw website blijven bezoeken.
 • Zorg ervoor dat jij je content met anderen deelt door middel van bijvoorbeeld sociale media en blogs

Nu kunnen al deze stappen een beetje overweldigend zijn. Maar gelukkig hoef je dit allemaal niet in één keer te doen. Bij SEO gaat het er namelijk om dat jij jouw website gaandeweg verbeterd. Door kleine stappen kun jij er al voor zorgen dat jouw website jouw website jouw website zo vriendelijk mogelijk voor zowel de zoeker, als de zoekmachine is!

Share This